Ajatuksia erikoiskaupasta Suomessa ja Keski-Euroopassa

IMG_5617

Olin helmikuun viimeisenä viikonloppuna Milanossa tutustumassa optisen alan messuihin Mido 2017. Messut ovat yksi suurimmista ellei suurin optisen alan tuote-esittely ja kaupankäynti ammattitapahtuma Euroopassa ja maailmassa.  Messuilla oli mukana yli 1200 näytteilleasettajaa ja yli 52000 ammattihenkilöä ympäri maailmaa.  Messuilla oli tarjontaa kaikilta näkemiseen liittyviltä asioista: Huippu silmälasimuodista, linsseistä, valmistustekniikoista ja laitteista.

Olen itse tullut optiselle alalle jo vuonna 1975 ja seurannut läheltä alan tapahtumia. Suomi ja suomalaiset poikkeavat alan valtavirroista. Näöntutkimuksen osalta Suomi on todella poikkeuksellinen. Euroopassa näöntutkimuksista ja silmälasireseptien kirjoittamisesta huolehtii pääsääntöisesti optikot ja optometristit. Tutkimukset ovat tarkkoja ja syvällisiä hyvää näkemisistä edistäviä toimenpiteitä. Tutkimuksista eli tehdystä työstä veloitetaan kunnolliset työmaksut, jotka kattavat yritysten kustannukset ja työntekijöiden palkat. Keski-Euroopassa markkinoidaan muotia.

Kun Suomeen tulee takaisin, niin ensimmäisenä kohtaa alennusmarkkinointi ja hämmästyttäviä tarjouksia.  Kehyspaketteja markkinoidaan huimilla alennuksilla jopa 70-80% alennuksilla tai kolmet lasit yhden hinnalla ja kaupanpäälle mummolle vielä yhdet. Eikä sekään riitä vaan päälle tulee vielä optikon maksuton ( ilmainen) näöntutkimus. Muotia ei näy kuin muutamien pienien yksittäisten liikkeiden mainonnassa.

Ihmiset juoksevat tarjousten perässä. Satojen metrien mittaiset ilmaiset ämpärijonot eivät ole väärässä. Usein he huomaavat, että kun he ovat menneet hakemaan halpaa alle 100 euroa maksavia silmälaseja, niin he tulevat liikkeestä ulos moninkertaisesti kalliimpien lasien kanssa. Hintaero voi olla jopa 10 tai 20 kertainen. Tällöin on ostettu toivottavasti teknisesti parempia ratkaisuja.

Olisiko järkevämpää myydä selkeästi muotia ja huipputeknologiaa? Keski-Euroopassa asiakkaille myydään selkeästi yksilöllisempiä ratkaisuja, joissa painottuu muoti ja tekninen osaaminen. Hinnoittelu vastaa haluttua laatua. Näöntutkimuksesta veloitetaan erikseen.  Tiedetään mitä halutaan ja ollaan valmiit maksamaan siitä.  Ainakin työntekijöiden itsetunto ja työmotivaatio voisi olla parempi. Onnistuneesta ratkaisusta ja oikeasta hinnoittelusta voi sekä ostaja että myyjä iloita ja tuntea ylpeyttä.

On joskus hyvä mennä oman päivittäisen ympäristön ulkopuolelle katsomaan miltä maailma todella näyttää. Siinä syntyy kummasti uusia ajatuksia.

Eero

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: